Grofcsik András


Grofcsik András karunk egykori kiváló pedagógusa, egyetemi tanára és az MTA doktora volt, akinek emléke előtt tisztelegve hoztuk létre ezt a komplex mérnöki problémamegoldó versenyt, amely az utóbbi években is nagy népszerűségnek örvendett az ország legjobb mérnök hallgatóinak körében. A versenyt az idei évben is a Kárpát-medence minden magyar egyetemén meghirdetjük. Így a határon túl élő magyar diáktársaink is részt tudnak venni.

Grofcsik András Tanár Úr a diákok egyik legkedveltebb oktatója volt. Úgy gondoltuk, hogy méltóképpen tiszteleghetünk előtte, ha minden évben tavasszal rendezünk egy ilyen versenyt. Grofcsik András (1946-2012), a BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék tanára 1971-ben szerezte vegyészmérnöki diplomáját a Műegyetemen. 1993-ban lett kandidátus, 2000-ben az MTA
doktora. Pályafutása szorosan összefonódott a tanszéken folyó oktatással: 1972-ben lett tanársegéd, 1998-tól pedig egyetemi tanár. Tanított fizikai kémiát (termodinamikát, reakciókinetikát, elektrokémiát), a Méréstechnikát és ipari műszerezést, a Kémiai anyagszerkezettant és Lézerspektroszkópiát.
Kutatóként elsősorban az időfelbontásos lézerspektroszkópia, az optikai szenzorok, a makrociklusok és a fotodinamikus terápia érdekelte. 51 közleménye jelent meg rangos nemzetközi folyóiratokban.